Over

Veelzijdigheid en diversiteit kenmerken de creatieve geest van Arend Gerds, die vanuit een eigentijds perspectief componeert voor een verscheidenheid aan bezettingen. Gerds zijn ervaring op het vlak van hedendaagse muziek en zijn muzikale roots in de Nederlandse blaasmuziek zorgen voor een typerend en herkenbaar geluid in zijn werk: van energieke lijnen en kleuren tot een hoorbare affiniteit met koraalachtige muziek. Hij specialiseerde zich tijdens zijn masteropleiding compositie ook in muziektechnologie. Als docent is hij verbonden aan het ArtEZ conservatorium te Zwolle, waar hij muziektheoriedocent is. Als dirigent is hij actief bij verscheidene blaasorkesten.

Achtergrond

Van 2007 tot 2013 studeerde Arend Gerds (Groningen, 4 november 1987) aan het ArtEZ conservatorium bij Alex Manassen (NL) en Montclair State University (VS) bij V.J. Manzo, Robert Aldridge, en Ting Ho waar hij een bachelor- en mastergraad in compositie behaalde. Gedurende zijn masteropleiding specialiseerde hij zich in muziektechnologie en het programmeren van audiosoftware met behulp van het programma Max Msp. Dit resulteerde in de masterscriptie 'Maximizeden' en het programma ‘Spectrum’: een programma wat op basis van kansberekening muziek genereert.

Componist

Als componist toont Arend Gerds affiniteit met zowel hedendaagse componeertechnieken als traditionele schrijfwijzen, die beide in een mengvorm terugkomen in zijn eigen klankidioom en werk. Recentelijk schreef hij composities voor NEW MUSIC NOW Files, het Gouden Spiker festival, Stichting Ivak, het Noord-Nederlands saxofoonkwartet, Gronings Vuur, de KNMO en anderen. Zijn muziek wordt uitgegeven bij Donemus en arendgerds.net.

Docent / Dirigent

Momenteel werkt hij als autonoom componist, dirigent en docent, onder andere aan het ArtEZ conservatorium, waar hij muziektheorielessen geeft.

Download

(Fotograaf: Geert Jan Kroon)